Advocatenkantoor Koen
 

Echtscheidingsmediation  

U wil scheiden. Of uw partner wil scheiden. Dan kiest u voor mediation in Roosendaal. U kunt ook op de ouderwetse manier uit elkaar gaan door met advocaten bij de rechtbank tegen elkaar te gaan procederen, maar dat geeft spanning en onzekerheid. Zo'n echtscheidingsprocedure gaat ook lang duren. 

De huidige trend is om samen een registermediator in te schakelen. Bij mij als bent u dan aan het goede adres. Er moet veel geregeld worden en als mediator bemiddel ik dan tussen u beiden. Een mediator heeft kennis van het echtscheidingsrecht. Hij is onpartijdig en trekt niemand voor. Hij helpt u op een deskundige, snelle en voordelige wijze om de gevolgen van  uw scheiding te regelen.  Waarschijnlijk heeft u maar een paar gesprekken nodig om het af te ronden. 

Wat moet u zich bij mediation voorstellen? 

Na de kennismaking en intake ondertekent u samen de mediationovereenkomst. Daarin spreekt u af dat u zich samen onder leiding van de mediator inspant om tot oplossingen te komen voor de problemen waar u tegen aan loopt. 

Ook spreekt u geheimhouding af. Alles wat wordt besproken blijft binnen vier muren. Zo bent u vrij om veilig en onbevangen te praten. 

Wat ook heel belangrijk is, is dat u pas aan afspraken gebonden bent, als ze op papier staan en u daar allebei een handtekening onder heeft gezet. Niet eerder.  Tot dat moment bent u vrij om van mening te veranderen. Want een afspraak is pas een goede afspraak als u er allebei zonder twijfel helemaal achter staat. 

Tenslotte bent u altijd vrij om met mediation te stoppen. Als u eenmaal begonnen bent, bent u niet verplicht om ermee door te gaan. Als mediation toch niets voor u is, of als het niet blijkt te werken, kunt u er uitstappen en een advocaat inschakelen. 

Wat wordt er besproken? 

Het einde van uw relatie en de (financiële) gevolgen van de echtscheiding worden besproken. Samen inventariseren we wat er geregeld moet worden en u maakt afspraken over de verdeling van de inboedel, het huis, de hypotheek, bankzaken, eventuele schulden, de auto, pensioenen en overige zaken. 

Alimentatie

 Kan één van u beiden na de scheiding niet rondkomen, dan kan er een alimentatieberekening worden gemaakt om te kijken hoe hoog de behoefte aan alimentatie is en welk bedrag de ander kan betalen. De afspraken worden in het echtscheidingsconvenant vastgelegd en aan de rechtbank wordt gevraagd om die afspraken over te nemen. 

Kinderen

Zijn er kinderen? Dan wordt er een ouderschapsplan opgesteld. Daarin zijn de afspraken over met name  de kinderalimentatie en de omgangsregeling opgenomen. 

Indiening bij de rechtbank

Als alles op papier staat en de handtekeningen zijn gezet, dan wordt het  verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank ingediend. Ook dit wordt voor u geregeld. Kort daarna volgt de uitspraak. Nadat u een akte van berusting heeft ondertekend, waarmee u kenbaar maakt dat u in de scheiding berust kan de echtscheiding op uw verzoek bij de gemeente worden ingeschreven. Op dat moment bent u officieel gescheiden. 

Lukt het niet om afspraken te maken, of is mediation toch niet wat u ervan verwacht, dan bent u vrij om voor een traditionele echtscheidingsprocedure met twee advocaten te kiezen.