Advocatenkantoor Koen
 

Mediation  

U wilt scheiden. Of uw partner wil scheiden. Dat is een grote stap. 

U kunt op de traditionele manier uit elkaar gaan, door met advocaten bij de rechtbank tegen elkaar te procederen. Dan kan een echtscheiding lang gaan duren. 

U kunt ook naar een mediator gaan. Die is onpartijdig en bemiddelt tussen u beiden. Die helpt u op een deskundige, snelle en voordelige wijze. Er zijn meestal maar een paar gesprekken nodig. Samen bespreekt u het einde van uw relatie en de (financiële) gevolgen van de echtscheiding. Er wordt over de relatiebreuk gepraat en met zijn informatie maakt u zelf afspraken over de verdeling van het huis, de hypotheek, eventuele schulden, de inboedel en de auto. Kan één van u beiden na de scheiding niet rondkomen, dan kan er een alimentatieberekening worden gemaakt om te kijken of er alimentatie kan worden betaald, en zo ja, hoeveel. De afspraken worden in een echtscheidingsconvenant vastgelegd, wat vervolgens door u beiden wordt ondertekend. 

Zijn er kinderen, dan wordt er een ouderschapsplan opgesteld met daarin afspraken over de rol van u beiden in het verdere leven van uw kinderen.

Zodra alles op papier staat en de handtekeningen zijn gezet, wordt de echtscheiding bij de rechtbank aangevraagd. Na een paar weken volgt de uitspraak die bij de gemeente wordt ingeschreven. Dan bent u officieel gescheiden.  

Lukt het niet om afspraken te maken, of is mediation niet wat u ervan verwacht, dan bent u vrij om alsnog voor een traditionele echtscheidingsprocedure met twee advocaten te kiezen.